آیا اینکه شما نسبت به سازنده یا مالک شناخت دارید برای شروع مشارکت کافی است؟ بسیاری از مالکین حتی بدون شناخت درست سازنده وارد قرارداد میشوند. اما تنها المان قوی برای اطمینان از مشارکت در ساخت یک قرارداد جامع و دقیق است. به همین دلیل یک نمونه قرارداد مشارکت در ساخت و نکاتی که باید به آن توجه کنید را با هم بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
توجه کنید که قرارداد مشارکت در ساخت یک عقد نامعین است و میتوان در آن شرایط مختلفی را در نظر گرفت. البته با این پیشفرض که تابع شرایط اساسی صحت معاملات هستند. پس هر قرارداد و هر زمین شرایط مربوط به خود را دارد و باید با توجه به این شرایط باید قرارداد را تنظیم کنیم. در نمونهای که در اختیار شما قرار میگیرد بیشتر نکات عمومی این عقد آورده شده است و به شما برای بهبود کیفیت قراردادها کمک میکند. حتماً بعد از دانلود نمونه قرارداد، نکات تکمیلی مربوط به آن را در انتهای همین مقاله مطالعه کنید.
ما قرارداد مشارکت در ساخت باتیس را بر اساس تجربه چند متخصص در چند حوزه مختلف طراحی و آماده سازی کردیم. به همین دلیل یکی از نقاط عطفی است که میتواند شما را از جهت اجرای هر چه بهتر مشارکت در ساخت مطمئن کند. در این قرارداد تمامی مراحل و تمامی مشکلاتی که ممکن است در طی مشارکت با آن روبه رو شوید در نظر گرفته شده است.
نکته مهم این قراردادی که به عنوان نمونه در اختیار شما قرار میگیرد، فقط شامل موارد کلی است. در هر پروژه با توجه به جزئیات آن، بندها و تبصرههای مختلفی با نظر وکیل یا متخصص سازه و شهرداری به آن اضافه میشود. برای مشاوره در این زمینه فرم مشاوره را پر کنید. فرم مشاوره قرارداد مشارکت در ساخت
میتواند این نمونه را از لینک زیر دانلود کنید:
نمونه قرارداد مشارکت در ساخت باتیس (PDF)
نمونه قرارداد مشارکت در ساخت باتیس (Word)
قبل از بررسی بند بند قرارداد باید به این نکته مهم توجه کنید که داور و ناظر بر پروژه، یکی از مهمترین عوامل در به ثمر رسیدن مشارکت در ساخت است. پس حتماً در قرار دادن این دو مورد در قرارداد و صلاحیت آنها مطمئن شوید.
قراردادهای مختلف ممکن است مادههای بیشتری داشته باشند ولی به طور کلی قراداد پایه حداقل باید این مواد را داشته باشد:
در این قسمت شما باید طرفین قرارداد را به صورت دقیق مشخص کنید. این نکته بسیار با اهمیت است که اطلاعات طرفین به صورت دقیق صحتسنجی شود تا در ادامه با مشکلی روبه رو نشوید.
موضوع مشارکت باید در این بخش مشخص و تعریف شود. در این بخش به طور کلی مورد مشارکت را باید تعریف کنیم.
باید تمامی مسائل مربوط به زمین یا ملک رو در این قسمت قرار دهیم. نکاتی مثل ابعاد زمین، پلاک ثبتی، متراژ زمین، پهنهی زمین و … باید در این قسمت ذکر شوند.
اطلاعات دقیقی از سازه جدیدی که قرار بر ساخت آن است را باید در این قسمت قرار دهید. دقت کنید که در این بخش به لیست متریال اشاره کنید و لیست متریال را به صورت پیوست لحاظ کنید. در صورتی که اطلاعات بیشتری از لیست متریال میخواهید مقالهی زیر را مطالعه کنید. در این مقاله یک نمونه لیست متریال حرفهای قرار داده شده است.
تمامی نکات لیست متریال مشارکت در ساخت
باید در این بخش نحوهی مشارکت و درصد طرفین مشخص شود. همچنین بهتر است نحوهی تقسیم واحدها بین طرفین هم آورده شود. البته این مورد به تفصیل در بخش تقسیم نامه هم ذکر میشود. برای تعیین درصد طرفین نیاز است که آورده هر طرف مشخص شود و بر اساس آن تعیین و تکلیف کرد. برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله زیر را مطالعه کنید.
تمامی نکات درصد مشارکت در ساخت + مثال واقعی
در این قسمت زمان انعقاد قرارداد و محل آن را ذکر میکنید.
این بخش یکی از حیاتی ترین قسمتهای قرارداد مشارکت در ساخت است. در این قسمت مدت زمان کل پروژه به صورت کلی و جزئی بیان میشود. شما در این بخش باید علم به ساخت آپارتمان، فرآیندهای شهرداری و … داشته باشید تا متوجه درست یا غلط بودن این مورد شوید. ممکن است بعضی اتفاقات به صورت قانونی این زمان را اضافه کند که این مورد در بخش فورس ماژور گنجانده میشود. دقت کنید که باید برای تاخیر غیرمجاز جریمه و تضمین مشخص شود وگرنه بودن این قسمت بیفایده خواهد بود. در نمونه قرارداد مشارکت در ساخت یک برنامه اولیه را میتوانید ببینید.
برای اطلاع بیشتر از این دو مورد و دیدن نمونه بیشتر از زمانبندی قرارداد مشارکت در ساخت میتوانید مقالههای زیر را مطالعه کنید.
مقاله مهمترین نکات زمان بندی مشارکت در ساخت
در این قسمت شما باید نحوه تقسیم واحدها را تعیین کنید و مشخص کنید که هر واحد به کدام یک از طرفین تعلق میگیرد.
مالکین باید طبق یک روال مشخصی قدرالسهم عرصه مربوط به سازنده را به وی انتقال دهند. برای این منظور در این بند زمان این کار مشخص میشود. البته دقت داشته باشید که زمان را بر اساس مراحل جدول زمانبندی پروژه تعیین کنید تا دچار مشکل نشوید.
به طور معمول سازندگان درخواست اجازه پیش فروش را میکنند. بهتر است در این بند مقرراتی که برای نحوهی پیش فروش مدنظر دارید را لحاظ کنید.
باید توجه داشته باشید که تعهدات مالکین در مشارکت، تعهدات کمی نیست و به صورت دقیق باید ذکر کرد. مواردی مثل زمان تحویل ملک، اعطای وکالت کاری به سازنده، تسویهی هزینههای ملک که مربوط به قبل از تحویل ملک میشوند، سند زدن بخشی از زمین در زمانهای تعیین شده بنام سازنده و … . پس حتماً در مورد تعهدات خود تحقیق کنید زیرا تمام این موارد برای شما لازم الاجرا شده و باید در زمان انعقاد قرارداد تمام آنها را بررسی کنید.
سازنده باید تمامی تعهدات لازم برای اجرای درست پروژه را در قرارداد بدهد. تعهداتی مانند پرداخت تمامی هزینههای اجرایی و اداری پروژه، بیمه کردن پروژه، تحویل ملک با وضع موجود از مالکین و تحویل واحدهای نوساز به مالکین و … جزئی از تعهدات سازنده است. برای اینکه بیشتر با تعهدات دو طرف در قرارداد مشارکت در ساخت اطلاعات داشته باشید، مقالهی زیر را مطالعه کنید.
لیست تعهدات سازنده و مالک در مشارکت در ساخت + ضمانتها
در این ماده تمامی مواردی که بعد از امضای قرارداد الزام آور است، ذکر و مشخص میشود. دقت کنید که موارد مهم را در این بخش ذکر کنید. یکی از این موارد، بیتاثیر بودن نوسانات قیمت ملک و مصالح در مفاد قرارداد است. این بخش یکی از قسمتهایی است که با توجه به پروژه و توافق طرفین متفاوت تدوین شود.
مالکین در این بخش مشخص میکنند که مسئولیت تمامی تخلفات با سازنده است و در صورتی که باعث تاخیر در پروژه شود باید جریمه این تاخیر را سازنده بپردازد. باید این مورد را هم در نظر گرفت که با توافق طرفین این مورد بدون جریمه قابل انجام باشد.
در صورتی که بعد از انعقاد قرارداد قوانین و ضوابط تغییر کنند و سازنده توانایی دریافت تراکم بیشتر از حد معمول اولیه داشته باشد، این ماده کار تقسیم آن اضافه بنا را انجام میدهد. شما باید در این بخش تعیین کنید که به چه صورتی این اضافه بنا تقسیم میشود. از طرفی تعیین کنید که باز هم تمامی هزینههای مربوط به جواز و ساخت بنای بیشتر برعهدهی سازنده میباشد.
در پروژههای عمرانی یک زمانی را به عنوان دوره تضمین در نظر میگیرند. در طول دوره تضمین هرگونه نقصی در پروژه که ناشی از قصور سازنده باشد باید بدون دریافت هزینه مرتفع شود. باید در قرارداد میزان دوره تضمین و کیفیت آن را مشخص کنید.
ممکن است در حین اجرای پروژه حوادث قهری مثل زلزله، سیل و … که مقصر آن سازنده یا مالک نیستند به وجود آید. برای این مورد باید در نظر گرفت که در این حالت چه اتفاقی رخ خواهد داد و ادامه پروژه به چه شکل پیش خواهد رفت. البته در این ماده باید فردی که تشخیص دهنده حالت فورس ماژور هست را هم مشخص کنید که بهتر است این فرد همان داور باشد.
در پروژههای مختلف دیده شده که مالکین و سازنده در نحوه تعامل باهم دچار مشکل هستند. بهتر است در قرارداد این نحوه تعامل کامل مشخص شود. بعضی از اوقات سازنده اجازه بررسی پروژه توسط مالک را نمیدهد و در مواردی هم مالکین به صورت مداوم به پروژه سرکشی میکنند و مانع از کار سازنده میشوند. در این بند تعیین میکنیم که مالک تا چه حد میتواند در پروژه دخالت کند و به پروژه سرکشی کند. باید این بخش را با توافق طرفین منعقد کرد ولی عدم اجازه سازنده به حضور نماینده مالکین در پروژه به صورت کلی، غیرمنطقی است و یکی از مالکین باید بتواند در بعضی موارد به پروژه سرکشی کند. در نمونه قرارداد مشارکت در ساخت یک حالت از توافق طرفین را میتوانید مشاهده کنید.
میتوان عنوان کرد که این ماده یکی از موادی است که بسیار مهم است ولی در عین حال به آن توجه زیادی نمیشود. تمامی قرارداد کارایی خود را بدون این ماده از دست میدهند. شما باید برای تعهدات اصلی و تاثیرگذار باید تضامین مشخص و قابل دریافت باشد. دقت کنید که در موارد و در زمانهای مختلف باید تضامین متفاوتی مشخص شود. جریمه روزانه، حق فسخ و … میتواند برای موارد مختلف انتخاب شود.
شما در تمامی مراحل باید یک فرد یا گروه را به عنوان مرجع رفع اختلاف تعیین کنید.
این فرد یا گروه باید مورد وثوق دو طرف باشد و در زمینه ساخت و مسائل حقوقی تخصص کافی داشته باشد.
حال اگر شما این مورد را در نظر نگرفته باشید اتفاقات زیر حادث میشود:
در صورت اختلاف مابین دو طرف یا باید مصالحه کنید یا باید به دادگاه شکایت کنید.
مجبور به کوتاه آمدن در مسائل کوچک میشوید. این مورد ممکن است شما را متضرر کند.
به همین دلیل باید فرد مناسب و متخصص برای این کار انتخاب کنید.
در موارد متعددی تعداد یکی از طرفین بیشتر از یک نفر است. در این مورد بهتر است یک نفر به عنوان نماینده معرفی شود. این مسئله میتواند بسیاری از نابسامانیها را در آینده کاهش دهد و سردرگمی طرفین برای مشخص شدن حرف آخر یک طرف به شدت کاهش پیدا میکند.
در این بخش اسنادی که برای این قرارداد لازم است مشخص میکنیم. دقت داشته باشید که تمامی اسناد مهم در این بخش ذکر شود.
اگر قصد مشارکت دارید، مقالات مربوطه را در سایت باتیس مطالعه کنید. برای گرفتن مشاوره و راهنمایی در خصوص مشارکت میتوانید فرم زیر را پر کنید.